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Funcionalidade da oleoresina de páprica microencapsulada em goma-arábica e amido de arroz/gelatina PAB
Santos,Andréa Barbosa; Fávaro-Trindade,Carmen Sílvia; Grosso,Carlos Raimundo Ferreira.
O objetivo deste trabalho foi avaliar a funcionalidade da oleoresina de páprica microencapsulada em goma-arábica e amido de arroz/gelatina, incorporada nos sistemas-modelo bolo e gel de gelatina. Avaliou-se a cor por meio de medida instrumental e aceitação sensorial por atributos de aparência e aceitação global. O pigmento encapsulado solubilizou-se, tingiu e se distribuiu uniformemente nos bolos, os quais apresentaram boa aceitação global. Nos géis, a goma apresentou desempenho superior ao amido/gelatina quanto à aparência, porém, todos os tratamentos obtiveram baixa aceitação global. A presença da oleoresina microencapsulada não interferiu negativamente no sabor, aroma ou textura dos sistemas analisados.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: Encapsulação; Especiaria; Atomização; Teste de aceitação.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2006000200022
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Quality of sausage elaborated using minced Nile Tilapia submmitted to cold storage Scientia Agricola
Oliveira Filho,Paulo Roberto Campagnoli de; Fávaro-Trindade,Carmen Sílvia; Trindade,Marco Antônio; Balieiro,Júlio Cesar de Carvalho; Viegas,Elisabete Maria Macedo.
Filleting yield of Nile tilapia Oreochromis niloticus (L.) is low (30%) and generates large amount of wastes that may turn into environmental and economic problem. However, these wastes can be used for the extraction of minced fish (MF) which can be used in the preparation of sausages. The objective of this study was to assess the quality of sausages prepared with 0, 20, 40, 60, 80 and 100% of MF from Nile tilapia filleting waste during storage at 0±0.3ºC. Alterations in the instrumental color (L*, a* and b*), lipid oxidation (TBARS), total volatile nitrogenous bases (TVB-N), pH, microbiological condition (pathogenic bacteria and aerobic psychrotrophic bacteria), and sensory attributes (color, odor, flavor, texture and overall acceptability) were evaluated...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fish sausage; Lipid oxidation; Filleting waste; Shelf-life; Sensory acceptability.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162010000200009
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Stability of free and immobilized Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium lactis in acidified milk and of immobilized B. lactis in yoghurt BJM
Grosso,Carlos Raimundo Ferreira; Fávaro-Trindade,Carmen Sílvia.
This study evaluated the stability of Bifidobacterium lactis (Bb-12) and of Lactobacillus acidophilus (La-05) both free and immobilized in calcium alginate, in milk and in acidified milk (pH 5.0, 4.4 and 3.8). The stability of immobilized B. lactis in yoghurt (fermented to pH 4.2), during 28 days of refrigerated storage was also evaluated. The efficiency of two culture media (modified MRS agar and Reinforced Clostridial Agar plus Prussian Blue) for counting of B. lactis in yoghurt was determined. Lee's agar was used to count Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus when B. lactis were counted in the MRS medium. B. lactis and L. acidophilus in both free and immobilized forms presented satisfactory rates of survival in milk...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Probiotics; Immobilization; Alginate; Lactobacillus acidophilus; Bifidobacterium lactis; Yoghurt; Milk; Lactobacillus bulgaricus.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822004000100025
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